Nerja Interior
Vård och skötsel av möbler och inredningsytor
fbfolj-1


På denna sidan ska det komma mer information och tips om skötsel av möbler etc. med tanka på det klimatet i södra Spanien som gör det hela lite annorlunda än hemma i SkandinavienKlinker

Obehandlat/oljat Klinker

Trägolv

Trägolv är inte så vanliga och vi vill nog avråda från att använda detta av två orsaker:

Det ena är faktisk så att det finns termiter som riktigt älskar trä….
Får man detta in så går de på allt som är typ obehandlat.
Det finns också trämaskar som mumsar gott, gärna om det blir fuktigt.

Det kan lätt komma vatten in och det finns inga tröskler så det rinner lätt utöver en större yta.

Trägolven vill som oftast vara lackerade och det är lätt att få fula repor med tanke på att man kan komma från stranden med fina sandpartiklar som sakta men säkert trillar ner på golvet.
Dock har man möjlighet till att ha en inredning med grova och rustika golv, självfallet, men tänk på träskydd.


LeatherMaster

* * * *

LeatherMaster

LeatherMaster är specialister på vård av möbler med utmärkta produkter som kan hittas via deras hemsida.
Härunder finns råd om skötsel.
(© LeatherMaster Scandinavia).TEXTIL


Textil:
• Följ alltid tillverkarens rekommendationer.
• Ju förr man behandlar en fläck, desto lättare är den att få bort.
• Gör alltid en ”blindtest” före fläckborttagning, för att vara säker på färgäkthet m.m.
• Om möjligt – skrapa bort överskottet av fläcken med ett trubbigt föremål före behandling.
• Om möjligt, arbeta bort fläcken från textilens baksida.
• Placera tillräckligt med sugande ofärgat papper eller textilmaterial på undersidan av den fläckade textilen. Flytta det sugande materialet allteftersom fläcken överförs.
• Bearbeta fläcken i cirklar utifrån och in mot mitten genom att badda upp och ner. Gnid ej, eftersom det sliter på tyget.
• ”Trumma” med exempelvis en diskborste på fläcken, det gör att fläcken löses upp fortare.
• Undvik ringar efter fläckvätskorna genom att lämna en fuktig zon i yttre cirkeln.
• Om möjligt – vät ytan ända ut till nästa söm, för att undvika vattenringar.
• Konstatera typ av fläck, t.ex. vattenbaserad, fettbaserad, lösningsmedelsbaserad, etc. för att kunna få bättre och snabbare hjälp vid behov.

Tygklädslar

Tyg till möbler kan man med största fördel välja vitt. Av den enkla grund att, ja det blir nog lite eller ser lite skitigt ut, man kan tvätta och eventuellt ta bort fläckar med klorin.
Är möbeltyget färgat på något sätt så fungerar inte detta, dock man ser möjligtvis inte smutsen så lätt, men den finns där…..


TRÄ

VARDAGLIG SKÖTSEL

Såpat trä
Att såpa trä är en gammal metod och används ofta istället för olja för att undvika att ge träet den något gulare färgtonen som oljan ger. För att behålla det ljusa och fina utseendet på din såpade möbel använder du tvålflingor och vatten. Det ger ett visst skydd mot fläckar och spill samtidigt som den behåller träets ljusa naturliga färg.

Oljat trä För att behålla träets kvalitet och naturliga utseende rekommenderar vi att möbeln oljas in med olja alternativ vitolja. Oljan kan användas på både obehandlad och tidigare oljad yta. Den ger ett unikt, effektivt skydd mot fläckar från väskor och spill, och gör att möbeln blir lättare att göra ren om olyckan varit framme. Rekommenderad användning för båda dessa produkter är ungefär 2-3 gånger per år eller vid behov. Behandla även undersidan för att förhindra sprickbildning. Vanlig färgad olja ger träet en gulbrun ton medan vitoljan innehåller vita pigment och därför medför till att träet behåller sin ljusa färg.

Vaxat trä
Vax är en gammal metod att behandla trä på. Vaxade träytor ger ett visst skydd mot spill men framförallt ett vackert djup i ytan och en naturlig känsla.
Lackat trä
Lackade träytor är betydligt tåligare mot spill än vad oljade, såpade och vaxade ytor är. Men med tiden behöver även den lackade ytan fräschas upp. Dessutom är det svårare att rätta till en skada på bordsskivan om den är lackad. En olja eller såpad yta, kan du lätt återställa med hjälp av ett fint sandpapper.


LÄDER
 
I en värld med mängder av nya material tillverkade av människan fortsätter naturligt och elegant läder att intressera och tilltala. Det är få material som utstrålar kvalité, stil och mode såsom läder gör. Det är du som avgör lädret livslängd och elegans.
Att köpa lädermöbel Ögat, handen och priset avgör ofta vilket läder vi väljer till vår lädersoffa, men hur och var vi använder den är av större betydelse. Idag blir det allt vanligare att äta i soffan framför tv:n vilket medför ett ökat slitage och därmed ställer högre krav på soffans kvaliteter samt skötsel.
Tänk noga igenom vem som kommer använda den nya möbeln och hur. Kommer barn och djur att vistas i soffan bör man tänka på att vissa typer av läder kräver mycket omvårdnad för att klara sådana påfrestningar. Läs mer om lädertyperna nedan. Provsitt möbeln noga i möbelaffären. Där finns information om tillverkare och material.
 
Lädertyper
 
Anilin är ett genomfärgat läder utan täckfärg eller ytlack. Naturliga märken såsom exempelvis gödselfläckar och taggtrådsmärken finns kvar på lädret för att behålla så mycket som möjligt av den naturliga känslan.
Anilin har extremt hög komfort och andas mycket, men är samtidigt känsligt för spill och fläckar.
Äger man en möbel i anilinläder är det extra viktigt med underhåll så att lädret alltid har ett fullgott skydd och åldras vackert.
 
Semianilin är ett anilinläder som ytbehandlats med ett extra skyddslager för att öka tåligheten mot fläckar. De naturliga märkena som återfinns på ett anilinläder finns i vissa fall kvar även på ett semianilin. Detta läder har generellt en bra komfort och god andningsförmåga.
 
Täckfärgat läder har, som hörs på namnet ytterligare skydd och färg på ytan. Andningsförmågan och komforten begränsas något av ytbehandlingen, men den ger istället ett motståndkraftigt och tåligt läder.
 
Bycast är ett spaltläder som påförst en polyurethanyta, dvs plast. Bycast är blankt och mycket modernt. Lädret är i regel tåligt mot fläckar men har begränsad komfort och andningsförmåga.
 
Nubuck är slipat anilinläder som är helt öppet. Det har en mockaliknande känsla och är ytterst känsligt mot spill. Nubuck är inget passande material för en möbel som används ofta.


UTOMHUSMÖBLER
 
Teak, hardwood och mahogny är några typer av trä som används till utomhusmöbler.
De flesta väljer att inte måla sina utomhusmöbler, utan behandlar med olja, vilket ger en naturlig känsla.
Innan möbeln tas i bruk, behandla möbeln med Kinesisk Träolja från Leathermaster. Det ger ett effektivt skydd mot vatten- och fuktinträngning och ger träet en fin lyster.
Under sommaren när möblerna står ute, angrips de av både väder och vind, vilket på sikt kan framkalla svartmögel. Svartmögel skapar en mörk yta och kan vara mycket besvärligt att få bort. 
Outdoor Cleaner från Leathermaster gör rent utomhusmöbler, som fått svartmögel och annan smuts, på ett effektivt sätt.

Läs instruktionerna noga och följa anvisningarna, eftersom det är en stark produkt. När möbeln är ren och torr, återskydda med Kinesisk Träolja.

För plastmöbler som blivit smutsiga och solkiga är det utmärkt att använda Furniture Polish från Leathermaster.
Den gör rent och polerar ytan, utan att man riskerar repor i plasten.
Universal Protection från Leathermasterär idealisk att använda på de dynor man lämnar ute i regnet.
Det ger en skyddande impregnering som gör att dynorna håller längre och inte förstörs av fukt.
(© LeatherMaster Scandinavia)